Hemgjord vaniljsås

En av våra läsare, "Potter", har skickat in ett recept på hemgjord vaniljsås.

"En smulpaj är väl inte en smulpaj utan vaniljsås? Den här är lätt och snabb att koka ihop och bättre än pulvervarianten." skriver Potter, och vi på smulpaj.se instämmer.

Tack Potter!

Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker (kan ersättas med 1/4-1/2 tsk äkta vaniljpulver)

Gör så här:

Vispa samman ägg och mjölk i en kastrull och tillsätt därefter socker och vetemjöl under vispning, men vänta med vaniljsockret. Låt såsen sjuda upp under ständig vispning för att undvika klumpar.

När såsen har svalnat tillsätts vaniljsockret eller vaniljpulvret. Det går bra att späda såsen med lite mjölk eller grädde om den fått för tjock konsistens.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av natalie
17 oktober 2021

Gräsligt, aldrig mer!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Charlotte
31 oktober 2020

En vetemjölsredning behöver sjuda ( nästan koka) 3 minuter för att mjölsmaken ska försvinna. Potatismjöl bara ett uppkok (=1 bubbla).

Ägg däremot gör så att såsen ”skär sig” om den får koka.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av E.Isaksson
29 augusti 2016

POTERS VANILJESÅS ÄR KANON OCH LÄTT LAGAD OCH GOD INGA KRUSIDULLER! kan jag varmt rekommendera!

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
30 december 2020

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
13 oktober 2015

Smaka mjöl men efter vanilj sockret blev det godare och med pajen blev det supergott.

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
29 augusti 2016

Jag provade maisenamjöl blev bättre ingen mjöl smak! Den är snabb och tillaga och duger bra när man inte har något annat!

Kommentar av osignerat
25 december 2014

En vaniljsås är ingen vaniljsås om man tillsätter mjöl. Inga proffesionella kockar gör på det viset :(

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Tanten
13 september 2015

Vem är proffs egentligen? Bra recept!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av En glad mig
19 juli 2014

Super bra! Gjorde våran misslyckade paj mindre misslyckad! Bra recept!

Kommentar av Blondie
23 mars 2014

Underbart god vaniljsås :) hade dock i lite mer vaniljsocker i.

Kommentar av Eva
20 juli 2013

Otäck smak av vetemjöl som dröjde sig kvar länge. Potatismjöl är smaklös men fyller samma funktion som vetemjöl.

Kommentar av Soumaya
10 maj 2013

Prova med potatismjöl istället, det blir godare!

Kommentar av Linda
25 april 2013

Dubblade receptet men glömde att dubbla mjölet, vilket var tur för det blev ändå kräm som jag spädde ut med mer mjölk. Jag trippade i slutet vaniljsockret men det var mycket för att jag visste att hallonpajen jag gjort var väldigt syrlig.

Funkade även bra med Lailas blå glutenfria mjöl. Tips när man inte håller på med stora mängde mjöl är att hälla mjölet i en "knipsande " tesil och knacka ner mjölet medan man vispar, då blir det inte klumpar.

Såsen blev helt ok för att vara en snabbvariant:)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...