Tips och råd

  • Kom ihåg att passa pajen på slutet så att den inte blir för välgräddad.
  • Täck pajen med folie, lock eller plåt om den börjar få för kraftig färg.
  • Om pajen blir för vattnig blandar du någon matsked potatismjöl med bären/frukten. Det ger en fastare paj.
  • Smulpaj går fint att göra i portionsformar - fint att servera som efterrätt eller till fikat.
  • Baka smulpaj i långpannan och ni är många som ska äta.

 

Läsarkommentarer


Kommentar av Marianne Johansson
21 oktober 2013

Hej

Vilka äpplesorter passar bäst till paj med smuldeg??

när jag gör så blir äpplena mer mos än bitar.

Redaktionens kommentar
Använd ett fast, gärna syrligt äpple. Aroma finns ofta i butikerna, många uppskattar Gravensteiner eller Ingrid Marie. Prova dig fram bland våra fina svenska äppelsorter och hitta en egen favorit till paj! En rolig och god matresa.
Kommentar av Hanna
23 juni 2012

Blanda björnbär med rabarbern i pajen och spar in på sockret! Blir riktigt gott!

Kommentar av Niklasss
4 november 2011

Är van vid att baka smulpajer och har testat en hel del olika varianter.

Mina tips:

1. Blanda vaniljsocker i mjölet, får en riktigt fin smak utan att det blir sliskigt.

2. Blanda Cocosfilngor till smuldegen du kommer att ha överst på pajen, det gör att de blir lite knaprigare men också saftigare. Självklart smakar det gott med.

3. För den som bakar på julen rekomenderar jag starkt att strö lite mald kardemumma på toppen!

Kommentar av Malin
1 augusti 2011

Jag går sällan efter recept och kastar gärna i smulpajen lite som jag tycker. Mycket smör, farinsocker och havregryn brukar bli en hit till alla frukt/smulpajer.

Kommentar av Andreas
23 augusti 2008

Gör massvis med smulpajdeg och frys in portionsvis i plastpåsar, då fixar du pajen på 10 minuter!!!

Kommentar av Camilla
7 mars 2008

kanske ett marängtäcke över

Kommentar av richarD
25 mars 2008

Farinsocker i äpplepajen - har gett äppelpajen ytterligare en dimension. Och fått många goda kommentarer!

Blåbär + nektariner i samma paj = jättegott, som Tina skulle ha sagt!

Kommentar av Sarah
1 februari 2008

Tips:

Ett tips till alla pajdegs älskare :)

Täck gärna botten med smuldegen OCH ha uppepå. Då får man även en "fastare" paj som inte rasar sönder så lätt!

Kommentar av Nifri
19 november 2007

Det var lätt att baka och den var god! Vi lade även till lite vannilinsocker, det rekommenderas.

Kommentar av Tipsaren
18 oktober 2007

Tips:

Ta endast en tesked socker i mjölet och lägg till 1 kryddmått salt, ringla sedan sirap över innan pajen sätts in i ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se


Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

Det är lätt att stirra sig blind på koktider när det är bråttom i köket. Inte konstigt att pasta är en självklar vardagsrätt. Pastagratäng från frysen är lätt att värma! Men ofta är det antalet moment och tillbehör som avgör hur snabbt du har maten på bordet. Rätter där allt lagas i samma gryta vinner många gånger. Svampsoppa, bondomelett eller champinjonrisotto är alla klara på under halvtimmen, sköter sig själva stor del av tiden och är mycket godare än mikrovärmd färdigmat!

 omelettrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...